Pulsacyjny hałas na trzecim biegu co to może być?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • smutny
    Classic
    • 2012
    • 26

Zamieszczone przez jacekzat1
    Jak regulujesz rezerwę? Patrzę na przejechane km a nie na stan diodek, bo ten lubi głupieć, np. po wciśnięciu gazu, takim porządniejszym zdarza się, że z dwóch zielonych mam jedną czerwoną, po chwili znowu dwie zielone. Rezerwa włącza mi się już od 250km z małymi przerwami na zieloną, ale czego wskaźnik by nie robił kiedy mam przejechane 350 wiem, że trzeba szukać stacji. A przy okazji, jak mierzony jest poziom gazu w instalacji?
    Witam, u mnie wygląda to następująco: po zdjęciu dekla ze zbiornika LPG poluzowuję jedną z dwóch śrub mocujących wskaźnik poziomu LPG a następnie delikatnie (mniej lub bardziej) obracam wskaźnik przy czym wskazówka w zasadzie pozostaje na swoim miejscu a obraca się tylko tarcza. Okazuje się że oprócz funkcji wskazywania poziomu LPG służy on również do ustawiania wskazań. Przed tym finalnym ustawieniem też miałem takie objawy jak "przeskakiwanie" diody czerwonej na zieloną i odwrotnie. A teraz od momentu jak zapaliła się czerwona, zielona już się nie pojawiła... Wniosek jest taki że chyba można wyregulować wskazania poziomu LPG ale jest to zabawa na pewien czas. Cała ta jednokrotna regulacja zajmuje z 3-4 minuty. Tylko że wymaga powtórzeń... No i na dokładne ustawienie w ASO raczej bym nie liczył....
  • Vojtek1,9tdi
    Rider
    • 2010
    • 264

Przy predkosci 40km/h do 55km/h na trzecim biegu słychać pulsacyjny regularny hałas o bardzo niskim tonie co wedlug was to moze być? Przy wyrzuceniu na luz halas ustępuje.
    Skoda Octavia 1,9TDI 110PS Ambiente

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

możesz nagrać ten dźwięk ?

Komentarz

• Vojtek1,9tdi
        Rider
        • 2010
        • 264

nie bardzo bo dzwiek jest o niskim tonie tak jakby pulsuje dochodzi z przodu auta:/

Komentarz

• tom2212
          RS
          • 2008
          • 3892

hmm ciężko oceniać na odległość ale moja teoria może nie być skuteczna :| myślę i mogę się mylić ale chyba problem tkwi w samej skrzyni biegów a konkretnie może być delikatnie skrzywiony wałek lub coś innego od tego biegu i jak zębatka napotka zakrzywienie to i jest hałas :roll:

Komentarz

• Vojtek1,9tdi
            Rider
            • 2010
            • 264

Jak to naprawic skrzynia do wymiany?

Komentarz

• tom2212
              RS
              • 2008
              • 3892

nie wiem czy dobrze trafiam - poczekaj na opinię innych ale jeśli faktycznie takie coś to wystarczy wymienić ten element który jest uszkodzony - po co wymieniać skrzynię skoro działa ? Czy bardzo Ci przeszkadza ten dźwięk ?

[ Dodano: Nie 30 Sty, 11 13:54 ]
              ta usterka może pochodzić od czegoś innego :roll: poczekaj co inni napiszą

Komentarz

• Vojtek1,9tdi
                Rider
                • 2010
                • 264

Podbijam temat...
                ...dzis bylem u mechanika z tym moim basowym, rytmicznym dudnieniem na 3 biegu przy predkosci 40-55 km/h, przy obrotach 16tys/min.
                Gosciu zrobil runde i mowi:
                1. Tlumik do wymiany, bo on slyszy to dudnienie ze srodka i konca auta (?-ja bym powiedzial ze z przodu, ale on pewnie lepiej sie zna)
                lub
                2. Skrzynia do rozbiorki i wymiana uszkodzonego elementu.
                Ale poki co obserwowac i jak sie cos zmieni to sei zglosic.
                Prosze napiszcie co o tym mylicie i co radzicie, to dudnienie jest tak glosne, ze nawet skrzynke z dobra muza zagusza...

[ Dodano: Czw 10 Mar, 11 16:18 ]
                ...i jeszcze jedno, by wyrzucaniu na luz dudnienie ustaje!

Komentarz

• kabanos
                  RS
                  • 2011
                  • 4544
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Powiem tak. Jeżeli ustępuje po wrzuceniu na luz, czytaj po zdjęciu obciążenia to raczej nie będzie skrzynia. Miałem taki hałas w służbowym aucie i okazało się że rozsypało się łożysko na wałku. Po wymianie spokój. Hałas nie usępował po zdjęciu obciążenia. Hipoteza mechanika może być trafna. Przy jakimś zakresie obrotów na 3 biegu wpada coś w rezonans (rozsypany tłumik przedni jeżeli taki jest?) lub tylni i przenosi po rurze i słyszysz z przodu. Czasami odgłosy z auta potrafią płatać figle. Wydaj ci się, że słyszysz z jednego miejsca, a faktycznie dobiega z innej części auta.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

Pracuję...